Ryba bojovnice pestrá

Další díl cyklu akvaristika pojednává o rybách, které chová už asi 5 let, jsou moc krásné a majestátné.. Ryba původem z Asie rychle zdomácněla ve vodách akvárií celého světa. Má tvrdohlavou povahu a odpočívá nebo spí bizardně.

V Číně se tyhle ryby dokonce používají k rybím zápasům. Samci totiž nemůžou být pohromadě , a tak v Asii vymysleli „báječný“ způsob své zábavy.

Doporučuje se chovat pouze jednoho samečka, protože dospělí samci jsou mezi sebou velmi nesnášenliví. Vyžaduje stálou slabou filtraci vody, pokud je nádrž udržována a pravidelně a často měněna voda, není filtrace nutná (platí jen pro jednodruhový chov). Občas se objevují názory, že tato ryba není náročná a s kvalitou vody si není třeba dělat starosti. V zanedbané nádrži se špatnou kvalitou vody však dlouho prospívat nebude a s jistotou onemocní. Hrozí také zaplísnění ploutví. Pro své potomstvo staví sameček pěnové hnízdo. Samečci reagují také na svůj obraz v zrcadle. Předvádění se před zrcadlem posiluje samci ploutve, ale naopak trvalé umístění zrcátka do akvária ho vyčerpává a může uhynout! Bojovnice je klidná ryba, vhodná do společenského akvária. Nelze ji ale chovat ve společnosti agresivních ryb, které by jí okousaly ploutve. Dobře se cítí v hustě zarostlé nádrži s možnostmi úkrytů. Plovoucí rostliny jsou velmi vhodné. Ideální je nižší sloupec vody okolo 30 cm. Potřebuje přístup k hladině, jinak se udusí. Bojovnice se nadechuje nad hladinou (má labyrint) v intervalu 2-20 minut v závislosti na obsahu kyslíku ve vodě. Teplota vzduchu nad hladinou musí být udržována v podobné hodnotě jako je teplota vody nebo teplejší, jinak by rybám hrozilo nachlazení a úhyn. Ideální je použití krycího skla. (www. Rybičky.net)

Co je to za rybičku a proč nese svůj název "bojovnice"

Bojovnice je jednou z nejzajímavějších ryb, která se dá u nás poměrně snadno pořídit a její chov je poměrně nenáročný. Je to rybka, která se většinou snese se všemi rybičkami (až na výjimky, které jí okusují ploutve) a může zkrášlit akvárium svou barevností. Nejkrásnější jsou především samci, kteří mají krásné dlouhé závojové ploutve, různě barevné a dle druhu i různě tvarované. Je však nutné si uvědomit, že její název není zcela náhodný. Jestliže máme v akváriu více, než jednoho samce, dochází k soubojům, které často končí smrtí, proto je důležité říci, že v akváriu smí být pouze jeden samec (tedy až na výjimky kdy se nám podaří chovat dva a snášejí se, ale pro začínající nedoporučuji). Samice se pak mezi sebou většinou snáší bez větších problémů a lze jich chovat několik dohromady a když se nám zadaří, tak lze také sehnat krásná zbarvení. Bojovnice je rybička pocházející z Asie tudíž vyžaduje určité parametry vody, a to Ph kolem 6-8 a teplotu v rozmezí 26-30°C (proto je většinou vyžadováno topení, protože při nižších teplotách se stává, že se rybičce začnou rozpadat ploutve apod.).

 

Akvárium a vybavení pro Bojovnice

Na začátku bychom měli zvážit, jestli chceme rybičku jednu nebo více a podle toho vybírat objem akvária. Pro jednoho samce je pak vhodné akvárium ve velikosti minimálně 20 litrů, a proto jsou zcela nevhodná různá betária, která se prodávají v akvaristikách a tento objem ani zdaleka nemají. Rybičky se v nich trápí (jen si představte, jak by vám bylo, kdyby vás někdo zavřel do místnosti 2x2 metry). Do vhodného akvária je většinou důležité pořídit nějaký filtr pro menší akvária, mohu doporučit závěsné filtry, které nezabírají místo uvnitř akvária. Dále je pak důležité topítko, jelikož málo z nás má doma více než 26°C, takže zvolíme vhodnou velikost pro naše akvárium a nebo zvolit jednodušší variantu a koupit akvarijní set, který disponuje většinou vším potřebným zařízením. Dále je vhodné pro udržení stabilního Ph a různých parametrů pořídit substrát, který splňuje naše požadavky. Co mohu doporučit je INVITAL Japanese Soil nebo jiné podobné substráty. Poté je vhodné pořízení přípravků, které zlepšují podmínky pro bojovnice jako např. Tetra Betta AquaSafe a krmivo pro Bojovnice.

 

 

Výměny vody a péče o bojovnice

Jako u všech rybiček tak i u Bojovnice se musí provádět pravidelná držba a jelikož jsou akvaristé kteří chovají tyto rybičky bez filtrů a podobně, jsou tyto výměny důležité. Je vždy třeba odkalit dno pomocí odkalovače a vyměnit alespoň 1/3 vody akvária. Je lepší doplňovat vodu odstátou, ale pokud tuto možnost nemáme tak po doplnění vody z kohoutku je nutné použití přípravků odstraňujících chlór. Poté je v každém případě vhodné použití přípravků pro zlepšení podmínek pro Bojovnici.

 

 

Zajímavosti

Po nějaké době si občas můžeme všimnout pěny na hladině akvária, která je většinou přilepená ke sklu a samec kolem ní plave, jako by jí hlídal a ono to tak vlastně je. Ona pěna je totiž samcovo pěnové hnízdo, které staví, protože by se do něj v pozdější době se samicí vytřeli. Toto hnízdo bychom tak neměli samci nikdy bourat a ničit.

 

Betta Tetra bojovnice pestrá hnízdo

 

Chceme-li, aby náš samec měl krásné pevné a silné ploutve, je vhodné mu občas k akváriu dát zrcadlo tak, aby se v něm viděl. Samec si myslí, že je to jeho sok, a proto se na něj čepýří a tak si zpevňuje ploutve. Je to krásná podívaná, ale nikdy mu tam to zrcadlo nenechávejte příliš dlouho, mohl by se totiž vysílit.

 

 

Nemoci betta bojovnice pestré

Bojovnice se dožívají většinou 3 – 5 let. Po dobu svého života jsou relativně zdravé a silné. Nebezpečné je pro tento druh ryb onemocnění způsobené napadením plísněmi, bakteriemi nebo houbami.

 

Co se týká průběhu nemoci, ten se může různě lišit. Podle příznaků, okem viditelných, můžeme posoudit o jaký konkrétní druh nemoci se jedná. Mezi průvodní jevy takových onemocnění, která spatříme na první pohled, jsou například roztřepené ploutve, změny na kůži v podobě plísní nebo bílých teček, vybarvení ryby, vypouklé oči nebo může začít mít taková ryba problémy s plaváním. Začne polehávat po dnu nádrže nebo naopak může lapat po vzduchu u hladiny vody.

 

Velice častou příčinou onemocnění těchto ryb je nedostatečná kvalita vody v akváriu a nízká teplota vody. Voda by měla mít teplotu v rozmezí 24 – 27 oC. Abychom mohli mít konstantní teplotu vody, je vhodné si pořídit do nádrže topné tělísko s termostate

 

Jaké jsou nečastější nemocni betta bojovnic?

Bakteriální rozpad ploutví

Projevem této běžné bakteriální infekce je vytvoření bílých míst nejen na ploutvích, ale i v místech tlamičky a šupin. Ploutve se začnou třepit a rozpadají se (od toho název nemoci). Bakterie, které způsobují toto onemocnění se v podstatě nacházejí ve všech akváriích, ale ohrožují jen ty ryby, které žijí ve špatných chovných podmínkách a tím mají oslabený imunitní systém. Příčinou však může být také stres, ať již z přepravy nebo ze samotné manipulace.

 

Jako první bychom měli nemocnou rybu odchytit a umístit do karantény, jelikož tato nemoc je vysoce nakažlivá. Následuje výměna akvarijní vody v nádrži, kde se nemoc vyskytla. Dno akvária musíme udržovat v čistotě (odsávání dna se zbytky potravy). Dále musíme zkontrolovat pH a teplotu vody. K léčbě použijeme léčiva od ověřeného výrobce.

 

Krupička

Krupička je taktéž infekční onemocnění. Vyznačuje se bílými tečkami na povrchu těla. U bojovnice není toto onemocnění až tak časté, avšak může se objevit v případě celkového oslabení rybky.

(Invital – rostlinná akvária)

 

Rybka je malá, ale roztomilá. Udělá radost každému milovníkovi akvaristiky. Já jich mám doma asi tak šest.  Samce i  samice. Podle mne je bojovnice trochu hodně tvrdohlavá. Často bizardně odpočívá v takových polohách, nad kterými oči přecházejí. V noci spí ráda na lístečku květinky či v jeskyni, kořenu stromu a v mnoha dalších úkrytech.

Sumeček

Foto pixabay

Autor: Pavel Slouka | středa 6.4.2022 6:00 | karma článku: 4,73 | přečteno: 232x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Draho všude, kam se podíváš

Mám z drahoty cen opravdu depresi. Kvůli mým zdravotním problémům, mám velice těžké možnosti, jak si najít práci, tak žiji jen z invalidního důchodu.

6.5.2022 v 17:32 | Karma: 29,32 | Přečteno: 953x | Diskuse| Politika

Pavel Slouka

Jde všechno, ale jen pro některé

Nestačím se divit, jak jdou věci hladce, když tady máme uprchlíky z Ukrajiny. To, co musíte zdlouhavě dokládat a dávky se složitě testují, jde v době uprchlické krize za několik minut......

5.5.2022 v 11:00 | Karma: 34,18 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Slouka

Agapornis růžohrdlý,papoušík lásky

Ćlověk by se měl učit od přírody, jelikož tento papoušek je zkrátka ukázkou láskyplného vztahu plného oddanosti.

7.4.2022 v 7:26 | Karma: 9,03 | Přečteno: 337x | Diskuse| Hyde park

Pavel Slouka

Rybářská sezóna zahájena

Těžké černé mraky se rozplynuly, zpěv ptáků se zesílil, horské potoky zurčí, bílá peřina roztála a ryby se probudily.

5.4.2022 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 113x | Diskuse| Hyde park

Pavel Slouka

Proč lidé ubližují

K článku mě inspirovala jedna osoba, která pomlouvala jednoho z mých přátel.. To mne vedlo k zamyšlení, proč někteří lidé ubližují lidem a ještě z toho mají radost..

4.4.2022 v 14:30 | Karma: 7,64 | Přečteno: 228x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Jsem osobou se zdravotním postižením.  Vystudoval jsem Speciální pedagogiku. Zajímám se o rybaření a akvarijní ryby. Není mi lhostejné postavení lidí s tělesným a duševním postižením ve společnosti. Rád čtu Záhadu hlavolamu.

Podepisuji se jako Sumeček - akvarijní a sladkovodní ryba.

Chovám 2 Agapornise růžohrdlé. Skaláry a Bety bojovnice.

Ve svém akváriu chovám i 2 raky - raka modrého a raka modrého sp. Blue Moon.

Od roku 2019 jsem vášnivý rybář. V tomto roce jsem složil rybářské zkoušky, registoval jsem se jako člen Českého rybářské svazu a zdědil jsem rybářské vybavení po mém otci. Navázal jsem tak na historickou rodinnou tradici, kdy všichni muži v naší rodině byli rybáři.

Chytám  technikou "Na položenou" kapry v mimopstruhových revírech 421 034 - Lužnice 3. a 421 035 Lužnice 4.

Rybář - kaprař registrovaný v Jihočeském územním svazu, v místní organizaci Tábor.

Jsem "Tichý blázen", který prosedí na rybách celé hodiny,dny, měsíce a roky. Uklidňuje mne pobyt v přírodě u řeky Lužnice. Mám to i jako součást psychoterapeutického plánu konzultovaný mým psychiatrem a i mým psychologem.

Také rád sleduji tzv. mysteriózní hororry, například V Zajetí démonů, Sinister I a II.

Zde v mém blogu píšu o sociální tématech postižených, rybaření a akvaristice. 

Mám těžké deprese a ůzkosti. Trpím Smíšeným úzkostně depresivní oněmocněním a Generalizovanou úzkostnou poruchou - F 41.1 a 41.2.

Jsem Agorafobik F 40.0 - mám strach z otevřených prostor, z prostor, kde je hodně lidí (např. náměstí...)

K tomu mám kvadrusyptomatologickou Dětskou mozkovou obrnu G 80 a Šeroslepost H 53. 6.

Mám ID 1. stupně.

Každých 14 dní chodím na psychiatrii a psychoterapii

Přesto se snažím užívat života v rámci svých možností.

Klid na Duši, Sumeček

Seznam rubrik